Ворас (Кајмакчалан) е третa највисока планина во Грција,се наоѓа во северниот дел на регионот Пела.

Врвот е наречен Кајмакчалан што значи крем или кајмак,висината му е  со 2.524 метри,a на самиот врв се наоѓа  една мала црква,споменик на српските војници погинати во првата  светска војна.

Скиjaчкиот центар е расположен на југоисточната страна на планината Ворас, на надморска височина од 2050 m до 2480 m. Постојат 14 ски патеки, со вкупна должина 11 км : две патеки, со електронски тајмер, 5 композиции тешки, 3 лесни патеки и 3  патеки погодни за вашите први чекори.