Селото е изградено кон крајот на 16 век, веројатно од страна на земјоделците и градителите од Епир,беше под контрола на Али Паша, кој доделил одредени привилегии на жителите во врска со самоуправувањето на објектите.

Во оваа област,се наоѓаат остатоци од куќи и тврдини од римскиот и византискиот период.

Во 1870 година, во селото функционира грчко училиште.

Во првата светска војна Србите и Бугарите имаат голема битка за освојуванје на врвот на Кајмакчалан-Св. Илија.

За време на окупацијата, селото беше центар за организација на одбранбените сили.

За време на Граѓанската војна селото беше целосно  евакуирано и така останa се до средината на 90-тите години,

Денес е едно од најубавите зачувани туристички села со многу интересна традиционална  архитектура. Овде традиционалното гостопримство се дополнува со скијање, пешачење, патувања, јавање, стрелаштво и многу други рекреации