Ujëvarat te Edesa nuk ishin gjithmonë siç është sot. Nga fundi i shekullit të 14-të, volumi i kryesor i ujit të mbajtur në një pellg të vogël në perëndim të qytetit. Atëherë ujërat vendosin për të kaluar në qytet dhe të përhapen dramatikisht nga shkëmbinjtë në mënyrë konsistente duke krijuar shumë lumenj të vogla.

Pas luftës zona dorëzuar komunës të cilën kopshtarë kujdesen për mbjelljen e luleve dhe pemëve.

Sot ujëvarat janë të njohur edhe konkursin e bukurisë të pafund në Greqi dhe në mbarë botën. Dikush mund të jet I sigurtë dhe te të admirojnë ujëvarë e madhe “Karano” me ujë që bie nga një lartësi prej rreth 70 metra dhe ujëvarët të dyfishtë, si dhe shpella nën shkëmb. Zona është përmirësuar dhe ofron pajisje për mysafirët.